den britiske dronningen av magisk realisme, angela carter, har skrevet en nydelig debut om seksualitet, identitet, familie, viktigheten av å bli hørt, patriarki. melanie, en femten år gammel jente som bor i den idylliske landsbygda, opplever at verden blir snudd opp ned. hun må flytte til ukjente slektninger i london, som driver en leketøysbutikk. det er en vakker bok, alt carter skriver om blir levende på siden og hun tar i bruk alle sansene. hun er også original og lynskarp og hvis du er ung og jente og fortsatt ikke har lest noe av carter, gjør det vær så snill. hun vil åpne opp verden for deg.
miss peregrine's home for peculiar children av ransom biggs.
boken starter i usa, hvor 16-år gamle jacob snakker om bestefaren sin gjennom hele oppveksten sin har fortalt han at under krigen, etter å ha flyktet fra nazistene, befant han seg i wales på ei lita øy, sammen med de mest forunderlige barn som kunne gjøre alle mulige ting. som jacob vokser opp innser han at bestefarens historier ikke kan være noe annet enn tull og fanteri. bestefaren blir drept, av noe som lurer seg i buskene bak huset hans, et monster bare jacob kan se og før vi vet ordet av det har jacob dratt til wales for å få svar på ting. og svar får han også, men det er ikke et mysterium som holder meg bundet noe særlig lenge, det er ikke såå spennende selv om de forunderlige barna er kjempeherlige, så er det ikke nok. jeg likte ærligheten i boka, selv om jeg følte at tilnærmingen til mentale lidelser var en smule latterliggjort.
dette er en essaysamling som alle tar for seg temaet veronica mars. jeg har ikke ord for hvor deilig det er å lese essay som ikke handler er litteraturkritikk (da spesielt litteratur av den litt eldre sorten). alle essayene er skrevet av die-hard-fans av veronica mars, men de er også skrevet av mennesker som mer eller mindre er eksperter. hva er det ikke å digge? mange ulike ting tas opp: sjanger, far-og-datter-forhold, lovløshet, detektiv-sjangeren, noir, voiceover-effekten, biler, dualitet og kjærlighet. det var en fryd å lese argumentene gjennom scener fra serien og referanser til mange andre kjære tv-serier: buffy, arrested development og freaks and geeks b.la. denne boken vil nok bare appellere til die-hard-fans som meg selv, men boken tar opp sykt mange interessante ting som foregår i samfunnet, og er verdt og lese kun sett ut fra et samfunnskritisk standpunkt.
No comments:
Post a Comment