Saturday, 22 March 2014

la oss snakke litt om veronica mars

jeg husker ikke da jeg begynte å se veronica mars, men jeg husker at serien gikk (og går vel fortsatt) på tv-norge og at jeg hadde funnet serien for meg. tv-norge var grei sånn, de åpnet dørene for både veronica mars og gilmore girls, tv-serier for ungdom med sterke kvinner i hovedrollene. fantastisk! nå må vi snakke litt om det og noen spoilers finner du også.

for en stund siden skrev jeg at tv-serien veronica mars hadde fått sin egen kickstarter-kampanje for å finansiere en film. og film ble det. og den filmen så jeg igår. 9 år har kommet og gått og veronica mars sitter i intervju hos en av de største advokatfirmaene usa. hun har gått på lawschool på stamford (der hun egentlig alltid hadde tenkt å dra hadde hun ikke brukt opp alle sparepengene sine for å få sin døddrukne mor inn på rehab, til ingen nytte, selvfølgelig) og nå er hun klar for å ta fatt på voksenlivet. hun snakker om fortiden sin som PI i neptune og partnerne i advokatfirmaet dør etter å få henne med på laget. men så ringer logan, "veronica, i need your help" og plutselig har vi en film.
hjemme i neptune er mye og ingenting det samme. logan er i trøbbel (som vanlig) og anklages for å ha drept kjæresten sin, popstjernen bonnie (som også gikk på neptune high da veronica selv gikk der). men logan er også med i the army og møter veronica på flyplassen i uniform og vi vet alle at vi vil ha logan tilbake. veronica er fortsatt sammen med piz, forresten, som under flere gjennomganger av serien, er en helt grei fyr i mine øyne, men han har fortsatt ingenting på logan echolls, THE ONE.keith mars jobber fortsatt som PI og har fått nytt kontor (de bruker nesten ingen av de originale settene fra tv-serien i filmen, bortsett fra utekantinen på neptune high), er fortsatt singel og bruker veldig mye av filmen på å insistere på at veronica har ingenting tilbake i neptune å gjøre. det kan ikke komme noe godt ut av å være igjen i denne byen. wallace er tilbake og han jobber som trener for basketballlaget til neptune high! men han gjør nesten ingenting i denne filmen, noe som er synd. mac er der også og hun er en knock-out babe. hun forteller, noe nølende, at hun har tatt en jobb for kane interprises (the horror!), men kun fordi de betaler henne latterlig mye penger. men mac vet fortsatt hvor hun har røttene sine. weevil er gift og har ei datter på tre år. han har blitt en vanlig far nå, driver ikke med noe tull lenger og det er jo her keith mars tar feil. se hvor godt weevil har det nå og mye av det tror jeg vi kan takke marsklana for. både keith og veronica var på mange måter forbilder for weevil, de hjalp han med så utrolig mye og ga han alltid en ny sjanse. og noen folk fortjener mer enn to sjanser.

som mordmysteriet utløper seg, er det enkelt å trekke klare paralleller med dette mysteriet, som stort sett alle sesong-løpende mysterier i serien. i første sesong hadde vi mordet på lilly kane, og vi gikk gjennom liste opp og liste ned med potensielle mordere til vi endelig landet ved aaron echolls, faren til logan, og bare en av lillys mange elskere. i sesong to hadde vi buss-ulykken, et mysterium som lot oss gå dypt inn i psyken på veronica. hun skulle egentlig vært på den bussen, og sliter nå med survival's guilt og lider samtidig av en besettelse etter å finne ut hvem som er skyldig i ulykken. sesongavslutningen er som aldri før eksplosiv, tilfredsstillende og hjerteskjærende. i sesong tre har veronica begynt på college, en skole ti minutter unna neptune, og denne gangen er det en runde voldtekter som hjemsøker campus. (vi hadde en smakebit av dette handlingsforløpet, i sesong to, da veronica og wallace dro på åpen dag på hearst college, og en av veronicas tidligere kjærester, også en besøkende, ble anklaget for å ha dopet ned, voldtatt og barbert av håret til ei jente. han er uskyldig, men vet fortsatt ikke hvem som er skyldig). dette mysteriet setter forholdet til veronica og logan på prøve som aldri før, da de begge er på litt forskjellige plasser i livet hva skole og ambisjoner gjelder, samtidig som veronica også er et potensielt voldtekstoffer. igjen er det en laang liste med potensielle skyldige, og episoden hvor vi finner ut hvem som har gjort det, er en utrolig ekkel og klaustrofobisk episode. mysteriet i filmen er langt fra så tilfredsstillende som tidligere mysterier, men har de klassiske veronica mars-trekkene, som mange karakterer knyttet til det og derfor også en evig lang liste med potensielle skyldige. vi får også en uventet twist som alltid er velkommen, samt noen intense scener, så jeg klager absolutt ikke.

     

vi møter også så utrolig mange gjengangere fra serien og jeg kjenner hjertet mitt blir større bare av tanken. gia goodman, mr clemmons, dick casablancas (som har en mye større rolle enn hva dette innlegget antyder), leo aka schmidt, cliff, vinnie van lowe og madison. high school-gjengen møtes for å dra på 10-års-reunion. en affære som får en litt brå slutt og veronica må som alltid save the day. selv om veronica ikke nøler med å dra tilbake til neptune for å hjelpe logan, er hun mye mer tilbaketrukken når det gjelder high school. dette er en periode hun er sjeleglad for at er over og for at hun slipper å tilbringe tiden sin med de folka hun gikk på high school med. men det som trekker henne tilbake, er jo det hun brinner for. selv om hun nå ser ut til å velge en karriere innen juss (noe jeg tenkte WHAT første gangen jeg hørte, for jeg var sikker på at den dama kom til å ende opp i fbi), legger hun ikke skjul på at det livet hun har valgt kjeder henne til døde. hun savner å rulle rundt i gjørma, men som hun sier "wash me clean and i don't recognise myself". jussfirmaet hun intervjuer for høres så utrolig kjedelig ut også, jamie lee curtis (awesome) forteller veronica at de stort sett jobber med å unngå at søksmål kommer til retten. i mine øyne har veronica all grunn til å tenke "run run it's a trap!" angående valgt karriere. man må jo være lidenskapelig opptatt av det man holder på med! hvis ikke, hva i helvete er vitsen?noe av det jeg satt veldig pris på, er hvor morsom denne filmen er. humoren, de skarpe kommentarene, referanser tilbake til serien som bare folk som har sett serien skjønner, er der. forholdet mellom logan og veronica, selv om de ikke er sammen, er det samme. keith er fortsatt den beskyttende pappabjørnen, og veronica vet hvor hun har de nærmeste vennene sine. mange kommer sikkert til å klage på noe av dette, spesielt når det kommer til referanser som bare veronica mars-fans skjønner, men det kan jeg bare avvfeie med å si at dette var en film først og fremst for fans. dette var en film de alle de menneskene som satt i stua som en ballong det hadde gått ut lufta på, etter de fant ut at sesong tre av veronica mars kom til å bli den siste. dette er en film fra rob thomas, seriens skaper, til alle de som fortjener mer av denne fantastiske verdenen. for det er jo helt utrolig, at hjernedøde serier som how i met your mother og keeping up with the kardashians og american idol har flere seere enn denne. for det er jo hundre ganger bedre enn all det skvipet. det er så altfor mange serier som blir tatt av lufta får de får utrettet det de skulle og hadde fått den scene-tiden de fortjente. ting må få utfolde seg.

No comments: