Saturday, 19 May 2012

Bøker jeg skal lese i framtida

Neste onsdag er det over. Da har jeg min siste eksamen og tar offisielt (hah, I wish) sommerferie. I den anledning har jeg lyst å ramse opp bøker jeg har tenkt å bruke tiden min på etter eksamen. Det har vært et skuffende leseår hittil, med lite disiplin og viljestyrke.

Elantris av Brandon Sanderson. Denne har jeg kommet ca. halvveis i. Har lest en del av Sanderson tidligere; Mistborn-triolgien hans - som er fantastisk- og "samarbeidet" med Robert Jordan aka Wheel of Time. Dette er den første boka han ga ut. Den handler om en by som tidligere var et sted for guder (ikke bokstavelig, men så godt som), men som nå har havnet litt på kanten. For å si det mildt. Jeg liker bøker som handler om byer. Fiksjon eller fakta.

Night of knives av Ian C. Esslemont. Sammen med Steven Erikson var Esslemont med på å skape Malazan- verdenen. I selve serien Malazan book of the fallen er det totalt ti bøker og alle har blitt utgitt. Dette betyr dermed ikke at alt med verdenen er skrevet. Oh, no. Det er MASSE igjen. Det lammer meg litt når jeg tenker over hvor mye kreativitet disse to folka sitter med. Jeg er også ca. over halvveis i denne og boka finner sted før handlingen i den første malazan-boka. Bøkene til Esslemont er mye mindre enn Erikson sine, men det jeg liker med disse er at Esslemont beskriver hendelser som bare er hintet til i bøkene til Erikson. Ting som simpelthen ikke får plass hos Erikson fordi bøkene hans allerede er spekket med handling blir pustet liv i hos Esslemont. Det setter jeg pris på.

A fire upon the deep av Vernor Vinge. Denne begynte jeg på for så altfor lenge siden men har enda ikke rukket å fullføre den. Fordi den er tykk og krevende og det er ikke nok å bare avse et titalls minutter hver dag. Jeg leste om denne på tor.coms blogg. To'ern var på vei og da var det selvsagt på tide med en re-read. Den er rar og spennende og ulikt samtidig veldig likt noe annet jeg har lest før og jeg liker den skikkelig skikkelig godt. Derfor skal det bli fint å endelig bli ferdig med den.

The Killing Moon av N.K Jemisin. Denne har jeg skrevet om tidligere. 

Bossypants av Tina Fey. Denne leste jeg om på hjartesmil sin blogg og jeg fikk så lyst å lese den. Tina Fey er jo en av verdens morsomste kvinner og jeg har stor tro på henne som forfatter. Dessuten er dette mitt "forsøk" på å begynne å lese mer biografier (jeg aner ikke om dette minner om en biografi eller ikke) og derfor har jeg lyst å begynne med noe som ihvertfall er... morsomt.

Is Everyone Hanging out Without Me? (And Other Concerns) av Mindy Kaling. Jeg elsker Mindy Kaling. I The Office er hun konge og jeg så et intervju av henne med Diablo Cody (hun som skrev Juno. Ja, hun ja) og ble overbevist om at jeg måtte lese denne boka også. Igjen, fordi den skal være morsom og fordi Kaling er ei dame med mye selvironi og som jeg tror vi bør ta med ei klype salt og jeg liker slike personer.

The Gunslinger av Stephen King. Jeg har enda ikke lest noe av King og jeg synes det er på tide. Jeg har lenge vært skeptisk til hele den der blande fantasy med western, med etter tor.com startet enda en re-read fikk jeg lyst til å begynne å lese denne serien. Jeg er en sucker for re-reads. Dessuten savner jeg å lese fantasy samtidig som jeg også vil ha noe nytt. Denne er også en klassiker og man bør lese klassikere, i alle sjangre, syns jeg.


As I Lay Dying av William Faulkner. Jeg husker ikke hvordan jeg kom over denne, men ble med en gang sikker på at dette var noe jeg burde få med meg. Fordi den virker kul og annerledes. Og fordi jeg mistenker at den første setninga i denne boka er "My Mother is a fish" og det er noe jeg ikke vil gå glipp av.

The Bloody Chamber: and other stories av Angela Carter. På eksamen for noen uker siden skrev jeg om Carters Nights at the Circus. Det er kanskje en av de mest forunderlige bøkene jeg har lest på en god stund. Carter er en utrolig forfatter og jeg bare MÅ lese mer av henne. The Bloody Chamber virker som et fornuftig sted å begynne.


The Wasp Factory av Iain Banks. Denne leste jeg om på Maja Casablancas blogg for en stund siden. Gotisk, makaber, handling som foregår på en øy i Skottland - som leser, hva mer kan du be om? Jeg elsker når handlinger i bøker og filmer foregår på ei øy.

The Sisters: The Saga of the Mitford Family av Mary S. Lovell. Jeg går forbi Waterstones på campus hele tiden og ser alltid i vinduet deres for å se om jeg ser noen bøker jeg kunne tenkt meg å lese. For lenge siden stod jeg foran biography-hyllen deres lenge og besluttet at jeg må lese flere biografier. De hadde en biografi der av Rob Lowe hvor det stod "Stories I only tell my closest friends" ellernoe, og dét høres for bra ut til å gå glipp av! Så gikk jeg forbi vinduet deres en dag forleden og så en knallblå bok som het The Churchills. Jeg googla forfatteren og fant The Sisters. Jeg vet ikke om det er fordi jeg har fordypet meg så kraftig i Virginia Woolfs Mrs Dalloway eller fordi jeg har begynt å se Made in Chelsea (Guilty Pleasure nr.1), men jeg finner den britiske overklassen veldig fascinerende. Tror denne boka er midt i blinken for det.

Har dere planlagt noe lesesstoff for den kommende framtid? Isåfall, hva har dere tenkt å lese?

2 comments:

Sonea said...

jeg proevde the gunslinger av stephen king, ikke imponert.

bare karina said...

Hm, men du likte ikke Malzan Book of The Fallen heller, så jeg skal gi King en sjanse. Helene, du bør lese Angela Carter! Right up your street.