Wednesday, 25 July 2012

Bøker jeg har kjøpt den siste tiden som har/skal lest/lese

Birds of America av Lorrie Moore. Denne leste jeg om på Sukkerrør sin blogg. Eller, leste og leste. Det var ikke denne boken hun skrev om, men en annen bok av Moore. Men hun skrev at denne boka var den første hun hadde lest av Moore og at hun var motvillig til å lese mer fordi hva hvis det ikke var like bra som denne? Denne har jeg begynt på, men fikk et akutt behov for fantasy, så denne ble lagt litt til side. Det er en novellesamling og noen av novellene likte jeg skikkelig skikkelig godt. Og jeg er så utrolig fascinert av måten Moore skriver på. Hvordan hun introduserer karakterene sine og hvordan novellen tar en helt annen vending en hva du trodde i utgangspunktet.

Grand Mal av Linda Boström Knausgård. Jobber man på sykehjem kommer man over riktig så mange blader og magasiner. Man leser de samme bladene om og om igjen. Mitt nye favorittblad har derfor blitt KK. På jobb, ja. Og der skriver Linda en spalte. Og der kom jeg over Grand Mal. En ny novellesamling. Denne har jeg såvidt begynt på, og hva jeg kan skimte så langt er det litt... ja, hva skal jeg si, litt historisk, nesten. Med fokus på det mystiske.

Dragonfly Falling av Adrian Tchaikovsky. Jeg leste den første boka ifjor. En ny vri på fantasysjangeren liker jeg veldig godt. Som tidligere nevnt, mennesker delt inn i innsektsgrupper. Teknologi er også en positiv ting her, i motsetning til Tolkien som HATET teknologi. Magi blir sett på som noe overtroisk og utdatert. Jeg liker det skikkelig godt. Samtidig så er det også de klassiske fantasyelementene. Det er et keiserriket fra et fjernt land som vil oppnå verdensdominanse. En gruppe ungdommer som drar til sætra for å gjøre seg fete og drar på alle mulige kule missions. Selv om det er mye krig og faenskap, føler jeg aldri det blir for mye. For som jeg leste i en anmeldelse her om dagen; alt er så balansert. Det ordner seg. De ulike karaktersynspunktene forandrer seg hele tiden og det er så mange kule karakterer i denne serien.

Blood of the Mantis av Adrian Tchaikovsky. Denne holder jeg på med nå. Bring on the insects! Ikke like mye krig som i andreboka. Mer "la oss legge ut på en reise for å hente tilbake det magiske objektet som kan gjøre noe forferdelig for menneskeheten." Og masse spioner. Og nye byer. Og nye insekter! Yay.

Robinson Crusoe av Daniel Defoe. Til høsten skal jeg ta et fag som heter 18th-century Writing og for noen uker siden fikk vi deler av leselisten for det faget. Er det noe jeg har lært etter 1 år på universitetet så er det LES DE BØKENE FØR SEMINARET, PLZ. Men uansett, Robinson Crusoe var på den lista. For noen uker siden hadde vi også grillparty og da snakka jeg med kona til søskenbarnet mitt som hadde lest denne boka for ungene da de var små. De elsket den visstnok. Hun var sjokkert fordi den er visstnok veldig rasistisk. Selv er jeg skeptisk fordi det handler om en fyr på ei øde øy. Men denne skal jeg lese før skolestart!

Gulliver's Travels av Jonathan Swift. Nok ei bok på leselista. Gleder meg mer til denne egentlig. Det er jo fantasy. Bare skrevet på 1800-tallet. Noe som er litt kult.

The Wonderful Wizard of Oz av L. Frank Baum. Har lenge hatt lyst til å lese denne. Mest fordi den har blitt referert altfor mange ganger på internett og overalt nesten, og jeg føler jeg går glipp av noe. Jeg har ikke sett filmen heller. Jeg har lest et par kapitler og tenker allerede at dette er ei bok jeg vil lese til ungene mine.

The Wonder av Diana Evans. Diana Evans studerte Creative Writing ved University of East Anglia og hadde det ikke vært for at hun er en del av alumni,  hadde jeg aldri lest boken hennes. Men jeg ER SÅ GLAD for at jeg gjorde det. 26a var det første boka jeg leste av henne og den er garantert på lista mi over favorittbøkene mine. Den boka var bare helt magisk. Jeg lo og jeg gråt og satt med frysninger. Jeg ville ikke at den skulle ta slutt. Jeg elsket den rett og slett. Derfor er det på tide og lese den andre boka hun har gitt ut. Herregud, skriv mer da, kvinne! Jeg må lese mer.

2 comments:

Kathleen said...

Leste nettopp Grand Mal selv. Den var bra, synes jeg, men er uenig i at den nærmet seg det mystiske. Den var veldig menneskelig synes jeg.

bare karina said...

Jeg har lest de tre første novellene i Grand Mal, og synes fortsatt det nærmer seg over i det mystiske. Bare fordi det skjer ting som vi ikke kan forstå, blir det ikke mindre menneskelig av den grunn. På sladden på baksiden står det "moderne tid og mystisk tid møtes", og det utsagnet er jeg veldig enig i.