Friday, 31 March 2017

Project: A Fire Upon the Deep av Vernor Vinge

"The humans knew, to the extent that horror can live in a fraction of a second."

Jeg vet ikke om dette er noe dere som lesere har fått med dere, men jeg får så og si alle lesetipsene mine fra én nettside: tor.com. For godt over fem år siden leste jeg om denne boka og at den var noe av det beste innen sci-fi. Det er en sjanger jeg har lenge prøvd å komme inn i, litteraturmessig. Og i løpet av alle disse årene har jeg enda ikke kommet skikkelig inn i sci-fi. Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne! (hvis noen vet om noen bra sci-fi-bøker jeg bør lese, HIT ME UP).

Da jeg begynte å lese denne på nytt kan jeg godt se at jeg la den fra meg for så lenge siden. For dette er skikkelig heavy shit. Selv da jeg leste den nå var det noen ganger at blikket mitt sløret og tankene dro andre plasser. Spesielt når Vinge fyrer avgårde med teknospråket så har jeg problemer med å henge med. MEN. MEN. Det er småtteri når det kommer til boka i seg selv, fordi det er så mye som foregår.

Historien finner sted flere tusen (millioner? trillioner?) år i framtiden og en gruppe mennesker har funnet et gammelt teknologisk bibliotek med en supercomputer og i løpet av sine forskninger blir det klart at det er noe mer ved dette biblioteket, noe ondt som lever i kablene som har kraften til å slavebinde andre raser. Sammen med foreldrene klarer barna Joanna og Jefri å unnslippe, og de lander på en uutforsket planet. Flere millioner lysår unna sitter et annet menneske, Ravna, og er vitne til konsekvensene av denne gruppens oppdagelser og hvor dypt de går; en ond kraft som snart har spredt seg over halve galaksen.

TB til da jeg satt på The Norfolk Broads for noen uker siden og leste denne boka.

For en person som ikke leser mye sci-fi var denne boka en ganske grei innføring på mange måter. Romvesnene som Joanna og Jefri møter på lever i en middelaldersk verden. Det er ikke bare teknobabbel hele veien, noe som er flott for en amatør som meg. Romvesenene selv er veldig unike og de er virkelig høydepunktet i denne boken. Egentlig så er alle de utenomjordiske vesenene stjerner. Menneskene gikk meg på nervene litt, og de klarte ikke stå alene uten sine angitte aliens. 

Boka snakker masse om universets oppbygging og hvordan det finnes ulike soner hvor ting er mulig. The Slowness (hvor Joanna og Jefri lander) er det umulig å reise fortere enn lynet f.eks og de må jobbe ekstra hardt for å komme seg ut av sonen sin. Det finnes også Beyond og Trascend hvor så og si alt er mulig. Interessante konsepter som jeg veldig gjerne skulle lest mer om. 

Vinge har også lagt til masse norsk-isms, spesielt hva navn og språk angår, og jeg ble så glad da jeg leste i Acknowledgments at han hadde tilbragt en sommer i Norge og fikk masse inspirasjon derifra. 

Var det verdt å gi denne boka en ny sjanse? 

Absolutt. 

Neste bok er Cloud Atlas av David Mitchell. 

Project: Kindle

Jeg har savna å blogge og har lenge tenkt 'er dette noe jeg orker å holde på med? Skal jeg bare stoppe helt?' For jeg er innom er titt og ofte og har hundrevis (nesten) av upubliserte innlegg som jeg har begynt på men så kommet halvveis i og tenkt 'næ'. Så nå skal jeg prøve å ta tak i meg selv igjen, fordi det var jo en gang i tida jeg ELSKA å blogge. Blog 4 life lzm.

I januar gikk bankkortet mitt ut på dato, noe som betydde at jeg måtte oppdatere ulike betalingstjenester med mitt nye kort. Både Spotify og Netflix måtte vike. Så begynte Amazon å sende mail der jeg måtte oppdatere og så tenkte jeg... Kan dette være noe? Jeg har så utrolig mange uleste bøker på lesebrettet mitt og det er ALTFOR lett å laste ned nye bøker. Så skal jeg nå unngå å oppdatere amazon-kontoen min for å fullføre alle de uleste bøkene jeg har der? De fortjener en sjanse liksom. 

Så det er mitt nye prosjekt. Jeg har 20 uleste bøker der og jeg tenkte å dokumentere prosjektet her. Skrive litt om bøkene, om de var verdt å ta tak i eller om jeg aldri skulle kjøpt de til å begynne med. 

Dette er lista (ikke i kronologisk leseliste):

1. Elric: Stealer of Souls av Michael Moorcock
2. Acacia av David Anthony Durham
3. Elantris av Brandon Sanderson
4. The Picture of Dorian Gray av Oscar Wilde
5. A Fire Upon the Deep av Vernor Vinge
6. Gunslinger av Stephen King
7. The Wonderful Wizard of Oz av L. Frank Baum
8. The Complete Cosmicomics av Italo Calvino
9. Hawthorn and Child av Keith Ridgway
10. Cloud Atlas av David Mitchell
11. Gildrive: A Drive Across America av Nora W. Aronowit og Emma B. Bernstein
12. The Wasp Factory av Iain Banks
13. Petite Mort av Beatrice Hitchman
14. Through a Tangled Wood av ulike forfattere
15. Shock of the Fall av Nathan Filer
16. Snowblind av Ragnar Jónasson
17. The Guest Cat av Takashi Hiraide
18. The Tenant of Wildfell Hall av Anne Brontë
19. Furnace av Livia Llewellyn
20. One Hundred Years of Solitude av Gabriel Garcia Márquez

Wow, for en pølsefest.

Første bok ute er A Fire Upon the Deep av Vernor Vinge. Ønsk meg lykke til!